I get stutter/jump when starting flac files.



  • To check whether the problem is in Strawberry or GStreamer / the system itself, you can use a command line utility called gst-launch-1.0.

    Download and install https://gstreamer.freedesktop.org/data/pkg/windows/1.18.0/mingw/gstreamer-1.0-mingw-x86_64-1.18.0.msi

    Open Command Prompt.
    Then run:

    cd \
    cd gstreamer\1.0\mingw_x86_64\bin
    

    Test a local FLAC file:

    gst-launch-1.0 filesrc location=c:/music/flacfile.flac ! decodebin ! audioconvert ! directsoundsink
    

    (Use / instead of \ in paths).

    Test a stream:

    gst-launch-1.0 souphttpsrc location=https://stream.radioparadise.com/mellow-320 ! decodebin ! audioconvert ! audioresample ! directsoundsink
    


  • @jonas it occurs every time, regardless if I start playback manually or if it plays next automatically.

    There's been some changes since last time I tried (I think it was 0.7.2-55). Back then stuttering happened around 1 second mark, now (0.7.2-211) it happens almost immediately and is less noticable.



  • and no problems with

    .\gst-launch-1.0 filesrc location='Z:/music/Queen.Discography.Flac/Queen - Greatest Hits II (1991) [FLAC]/03 - Radio Ga Ga.flac' ! decodebin ! audioconvert ! directsoundsink
    


  • Played around with settings:
    Wrapper audio sink for automatically detected audio sink
    -> small stutter
    Output to a sound card via Direct Sound
    -> no stutter (actually, I think there might be a really small stutter but ~3 seconds after start)
    Stream audio to an audio capture device through WASAPI
    -> small stutter



  • Strangely I can't reproduce this on 2 different Windows 10 laptops tested with different soundcards and DAC's.
    Can you see any spikes in CPU usage in task manager when this happens. Do you got anti-virus software, other audio software or other software installed that could possible interfere?



  • No spikes in CPU usage, and no other software interfering that I could think of. I get same problems if I use either of my audio solutions (headphones + xonar essence st soundcard or hdmi to external amp)

    If I use "direct sound" -setting it's very hard to notice, but there is small skip or stutter with flacs (around 3 second mark when average bitrate is still going up). I can't hear it clearly with all songs, but they definitely sound wrong (few millisecond skip, hard to estimate)

    There's also short pause after pressing "Play" after "Pause".



  • It seems that I got less problems when I tried to record it, but two examples can be heard at around 16 and 28 second marks: https://katiska.dy.fi/temp/music/Strawberry Music Player 2020-10-05 23-46-23.mp4



  • Hi, I wanted to report that I'm having the same problem not only with FLAC files but also with MP3s in 0.8.2. I'm using 64-bits Windows 10 and the two other media players I have available (Firefox and VLC) plus the gst-launch command mentioned above don't show any stuttering.

    If I remember correctly, an install of 0.7.2 on the same computer and OS showed the same thing when playing music via the Tidal option built in (the only feature I tried then).



  • @cripy I think that is a different issue. Try increasing the buffer duration to 6000 or 8000 ms.



  • @warbaque
    A few things to try:

    1. Try setting the buffer duration to 0, it should disable the buffering entirely and the watermark settings won't be used.
    2. Increase the process priority. Open task manager, right click on strawberry and select "Set priority" and "High"


  • @jonas Problem persists 😞


Log in to reply